tarta szparagowa

składniki:

gotowe ciasto francuskie

pęczek drobnych zielonych szparagów

200g sera feta

100g śmietanki

100g jogurtu naturalnego

2 ząbki czosnku

sól, pieprz, 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej

świeży tymianek

przygotowanie:

zaczniemy od umycia oraz oczyszczenia szparagów. następnie delikatnym ruchem odłamujemy końcówki,które są zgrubiałek. zdecydowanie unikamy odcinania ich nożem. a następnie obieraczkąc do warzyw obieramy szparagiod główek w stronę dołu pozbywając się włóknistej skórki. cieniuki szparagi możemy zostawić nieobrane, gdyż nie powinnymieć jeszcze zbyt grubej skórki. następnie obieramy czosnek, siekamy go bardzo drobno bądź przeciskamy przez praskęi dodajemy do śmietanki z jogurtem. doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową, a następnie dodajemy listkiz kilku gałązek tymianku. ciasto francuskie rozkładamy na blasze, a następnie smarujemy je naszym białym sosem. na wierzchuukładamy rozdrobniony ser feta, a na nim szparagi. posypujemy odrobiną świeżo mielonego pieprzu oraz grubej soli, dodajemy kilka gałązek tymianku i wkładamy do pieca nagrzanego do 200C. zapiekamy przez około 10 blisko dolnej grzałki tak,aby ciasto nam wyrosło, a następnie pieczemy przez kolejne 10-15 minut, aby wszystkie składniki się ładnie zapiekły.podajemy pokrojone w kwadraty z odrobiną świeżego tymianku i świeżą oliwą z oliwek. smacznego!

 

Leave a Reply