tarta szpinakowa

składniki na ciasto:

1 1/2 kubka mąki (ok. 180g)
1/2 kubka orzechów włoskich
8 łyżeczk masła (ok.100g)
1 jajko
1/2 łyżeczki soli

przygotowanie:

zaczynamy od rozdrobnienia orzechów w blenderze. następnie do dużej miski dodajemy mąkę, sól, rozdrobnione orzechy oraz masło. miksujemy na wolnych obrotach, aż masło się rozdrobni i dodajemy jajko. miksujemy dalej, a gdy ciasto się ładnie połączy zagniatamy je ręką. można odstawić zawinięte w folię do lodówki lub od razu wyłożyć na formę do tart. foremkę uprzednio należy posmarować masłem i wysypać bardzo cienko warstwą mąki, pozostałą część mąki należy wysypać z formę delikatnie ją oklepując dłonią. ciasto rozkładamy dokładnie palcami, robimy małe dziurki widelcem i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. pieczemy ok. 10-15 minut w temperaturze 180C. następnie wyjmujemy na kratki i studzimy. w tym czasie przygotowujemy nadzienie.

składniki nadzienia:

3 jajka
mała śmietanka 18% w kubeczku
3 szalotki
2 garście młodego szpinaku
kilka gałązek tymianku
80g szynki parmeńskiej
ser brie
czarny pieprz
gałka muszkatołowa
kilka łyżek oliwy z oliwek

przygotowanie:

zaczynamy od obrania i posiekania szalotki. następnie wrzucamy ją na patelnię, dodajemy odrobinę oliwy i podsmażamy. warto od razu przyprawić ją solą oraz odrobiną cukru co pomoże przy karmelizacji. gdy szalotka się lekko zezłoci dodajemy pocięty tymianek i jeszcze chwilę przesmażamy na średnim ogniu, następnie dodajemy szpinak i całość podsmażamy na sporym ogniu aż szpinak zmięknie, a ewentualna woda odparuje. odstawiamy na bok i studzimy. w tym czasie do miseczki wlewamy śmietankę, wbijamy jajka, całość przyprawiamy czarnym pieprzem oraz gałką muszkatołową. dokładnie mieszamy i odstawiamy na bok. bierzemy nasz wystudzony spód od ciasta, na wierzchu rozkładamy szpinak oraz cebulkę. dodajemy porwane kawałki sera, a następnie zalewamy śmietanką z jajkami. na wierzchu układamy szynkę zwiniętą w gniazdka i wstawiamy do piekarnika. pieczemy ok. 25 minut w 200C, aż góra się zezłoci. podajemy z kilkoma ekstra gałązkami tymianku. smacznego!

IMG_9716 IMG_9724 IMG_9729 IMG_9738 IMG_9745 IMG_9754 IMG_9762 IMG_9779 IMG_9782 IMG_9784 IMG_9789 IMG_9794 IMG_9799 IMG_9817 IMG_9816 IMG_9823 IMG_9827 IMG_9830 IMG_9835 IMG_9854 IMG_9857 IMG_9863 IMG_9878 IMG_9883 IMG_9889 IMG_9895 IMG_9897 IMG_9914 IMG_9922 IMG_9932 IMG_9935 IMG_9942 IMG_9951 IMG_9989 IMG_9960 IMG_9994

2 Comments

  1. Agnieszka
    January 21, 2014

    Piękne zdjęcia. Pozdrawiam

    Reply
    • plejn.pl
      January 22, 2014

      dziekuję bardzo! pozdrawiam również ciepło

      Reply

Leave a Reply