tarta z białą czekoladą i granatem

składniki:

300g herbatników
150g masła

3 tabliczki białej czekolady
300ml śmietanki kremówki (30, albo 36%)
średniej wielkości granat
listki mięty, lub melisy

przygotowanie:

zaczynamy od przygotowania spodu do tarty. herbatniki blendujemy na sypką masę i przesypujemy je do większej miski. w tym czasie rozpuszczamy masło w rondelku i dodajemy je do pokruszonych herbatników. dokładnie łączymy na jednolitą masę i przesypujemy do wysmarowanej masłem formy. ugniatamy w formie ciasta, a następnie zapiekamy przez 10 minut temperaturze 180C, albo od razu schładzamy w lodówce. następnie zagotowujemy śmietankę na wolnym ogniu, dodajemy czekoladę i rozpuszczamy po zestawieniu z ognia. jak tylko się ładnie połączą składniki to przelewamy na wystudzone ciasto z herbatników. dekorujemy pestkami z granata, które stworzą idealną przeciwwagę dla słodkiego kremu czekoladowego. smacznego!

IMG_0119 IMG_0128 IMG_0134 IMG_0138 IMG_0146 IMG_0156 IMG_0163 IMG_0168 IMG_0173 IMG_0175 IMG_0177 IMG_0185 IMG_0189 IMG_0192 IMG_0195 IMG_0198 IMG_0202 IMG_0209 IMG_0210 IMG_0219 IMG_0220 IMG_0222 IMG_0256 IMG_0270

2 Comments

  1. Magda
    March 5, 2014

    Dzień dobry,
    Mam pytanie w jakiej temperturze trzeba podpiec ciasteczkowy spód?

    Pozdrawiam,
    Magda

    Reply
    • plejn.pl
      March 8, 2014

      witaj! ja zazwyczaj podpiekam na 180C przez jakies 10minut. głownie po to, aby masło połączylo się z ciasteczkami i lekko zrumieniło 🙂 pozdrawiam

      Reply

Leave a Reply