tarta z kurkami

składniki na ciasto:

240g mąki
160g masła
1 płaska łyżeczka cukru
1 płaska łyżeczka soli
3-4 łyżki zimnej wody (ewentualnie)

przygotowanie:

do miski wsypujemy mąkę i dodajemy lekko ogrzane masło w temperaturze pokojowej, tak koło 30 minut wyjęte z lodówki przed przygotowaniem. do miski dodajemy również sól i cukier i wszystko ucieramy. ja osobiście prawie zawsze wykorzystuje do tego celu robota kuchennego, który idealnie rozdrabnia masło na małe kawałki i łączy je z masłem, a zarazem nie ogrzewa przesadnie ciasta tak jak zagniatanie go dłońmi. jeśli masa jest zbyt sucha to dolewamy odrobinę zimnej wody i kończymy zagniatanie rękami. nie gnieciemy ciasta zbyt długo, wystarczy dosłownie połączyć wszystkie składniki. następnie zawijamy je w folie i chowamy do lodówki. po 20-30 minutach rowałkowujemy je i wykładamy w formie do tart uprzednio lekko posmarowanej masłem. wstawiamy do piekarnika robiąc kilka małych dziurek widelcem i zapiekamy przez ok. 10minut w temperaturze 180C, aż ciasto stanie się lekko złociste. w czasie pieczenia przechodzimy do przygotowanie kurek...

składniki na nadzienie:

300-400g kurek (mała łubianka)
350g kubek śmietany 18%, najlepiej w wersji do sosów, aby nam się nie zważyła
2 jajka
1 mała cebulka
2 ząbki czosnku
100g aromatycznego sera, np. Gruyer
20-30g masła do smażenia
odrobina oliwy
gałązka rozmarynu
sól, czarny pieprz

przygotowanie:

zaczynamy od obrania cebulki oraz czosnku. kroimy je w plastry i wrzucamy na patelnie. dodajemy masło i odrobinę oliwy, aby nam się nic nie przypalało, dodajemy również listki rozmarynu i całość podsmażamy na wolnym ogniu. w tym czasie myjemy kurki, osuszamy i kroimy większe na połówki. jak cebulka się lekko zeszkli dodajemy grzyby i podsmażamy na dość dużym ogniu. ważne, aby zwiększyć gaz, to spowoduje, że grzyby nie stracą zbyt dużo wody. podsmażamy je, aż wyparuje cała powstała ewentualnie woda, niestety nie da się tego całkowicie uniknąć. grzyby odrobinę doprawiamy czarnym pieprzem i dalej podsmażamy. w tym czasie w misce mieszamy śmietankę, jajka, sól oraz pieprz. dodajemy połowę startego sera i odstawiamy na bok. drugą połowę sera wysypujemy na nasze kruche ciasto. na to układamy podsmażone grzyby i zalewamy śmietanką. odrobinę grzybów układamy na wierzchu i wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180C. ja zaczynam pieczenie z termoobiegiem, a gdy tarta zaczyna się rumienić wyłączam wiatraki. w tym czasie masa ładnie podrośnie i po ok. 15-20 minutach całkowitego pieczenia powinna być gotowa, chodzi tylko o to, aby nam się ładnie ścięła masa jajeczna. podajemy gorącą lub lekko przestudzoną. smacznego!

IMG_4903 IMG_4911 IMG_4914 IMG_4928 IMG_4937 IMG_4943 IMG_4950 IMG_4954 IMG_4957 IMG_4963 IMG_4968 IMG_4972 IMG_4974 IMG_4983 IMG_4991 IMG_4995 IMG_4998 IMG_5007 IMG_5010 IMG_5013 IMG_5017 IMG_5019 IMG_5023 IMG_5024 IMG_5026 IMG_5031 IMG_5037 IMG_5048 IMG_5040 IMG_5053 IMG_5059 IMG_5065 IMG_5068 IMG_5071 IMG_5090

Leave a Reply