tarta z rabarbarem

    składniki na ciasto (forma 24-29cm):

    2 miarka mąki (240g)
    3 łyżki cukru trzcinowego
    pół zimnego masła (100g)
    1 jajko
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    szczypta soli
    2-3 łyżki zimnej wody

    przygotowanie:

    zaczynamy od przesiania mąki oraz proszku do pieczenia do dużej miski. dodajemy resztę sypkich składników, tj. cukier, szczyptę soli, a następnie wbijamy jajko i dajemy masło. wyrabiamy wszystko mikserem na wolnych obrotach starając się możliwe jak najbardziej rozkruszyć masło, ale nie zagniatać go w żadnym wypadku! następnie dolewamy 2-3 łyżki zimnej wody i łączymy szybkim ruchem ciasto w jedną bryłę. rozwałkowujemy ciasto na papierze do pieczenia i dopasowujemy do formy. formujemy brzeg i odcinamy resztę ciasta. nakłówamy kilkukrotnie widelcem. rogrzewamy piekarnik do 200C i pieczemy ciato przez 10-15 minut aż lekko urośnie i się zezłoci. wyjmujemy i odstawiamy na przynajmniej 5 minut.

    składniki nadzienia:

    1kg rabarbaru, wybieramy czerwone, najbardziej dojrzałe łodygi
    cukier waniliowy
    3 łyżki białego lub brązowego cukru
    1 łyżka mąki
    1 łyżeczka imbiru

    przygotowanie:

    łodygi rabarbaru oczyszczamy, odcinamy końcówki, a następnie dokładnie myjemy. osuszamy i kroimy w mniejsze kawałeczki. następnie w sporej misce mieszamy z cukrem, mąką i przyprawami. wykładamy na upieczone ciasto. pozostały cukier wysypujemy na wierzch. rozwałkowujemy pozostałą część ciasta i tniemy na paseczki, które następnie układamy po wierzchu tarty. wstawiamy do pieca na 20-40 minut i pieczemy w temperaturze 180C. jeśli chcemy, aby rabarbar był miękki musimy skropić wierzch przed pieczeniem kilkoma łyżkami wody, bądź zapiekać w kąpieli wodnej. w tym przepisie rabarbar zachowuje sporo kształtu i nie rozpada się na papkę. podajemy najlepiej z lodami, bądź bitą śmietaną. smacznego!

    1 Comment

    1. Marta
      July 4, 2013

      Ale pięknie wygląda, szczególnie ta kratka. U mnie zawsze się rozpada i muszę doklejać. Cały czas myślę, żeby coś z rabarberu zrobić.

      Reply

    Leave a Reply