tarta ze szparagami i botwiną

składniki na ciasto:

240g mąki
160g masła
1/2 łyżeczka cukru
1 płaska łyżeczka soli
3-4 łyżki zimnej wody (ewentualnie)

przygotowanie:

do miski wsypujemy mąkę i dodajemy lekko ogrzane masło w temperaturze pokojowej, tak koło 30 minut wyjęte z lodówki przed przygotowaniem. do miski dodajemy również sól i cukier i wszystko ucieramy. ja osobiście prawie zawsze wykorzystuje do tego celu robota kuchennego, który idealnie rozdrabnia masło na małe kawałki i łączy je z masłem, a zarazem nie ogrzewa przesadnie ciasta tak jak zagniatanie go dłońmi. jeśli masa jest zbyt sucha to dolewamy odrobinę zimnej wody i kończymy zagniatanie rękami. nie gnieciemy ciasta zbyt długo, wystarczy dosłownie połączyć wszystkie składniki. następnie zawijamy je w folie i chowamy do lodówki. po 20-30 minutach rowałkowujemy je i wykładamy w formie do tart uprzednio lekko posmarowanej masłem. wstawiamy do piekarnika robiąc kilka małych dziurek widelcem i zapiekamy przez ok. 10minut w temperaturze 180C, aż ciasto stanie się lekko złociste. w czasie pieczenia przechodzimy do przygotowanie nadzienia

składniki na nadzienie:

pęczek drobnych, cienkich zielonych szparagów
1/2 pęczka botwinki - 2 buraczki z liśćmi
350g kubek śmietany 18%, najlepiej w wersji do sosów, aby nam się nie zważyła
2 jajka
2 ząbki czosnku
100g sera feta
kilka gałązek mięty
sól, czarny pieprz

przygotowanie:

zaczynamy od przygotowania warzyw, które należy dokładnie umyć i oczyścić. buraczki obieramy, ale pozostawiając łodygi na gorze, odcinamy największe listki i łodygi przekrawamy na pół. następnie buraczki z połową łodyg kroimy w ósemki i całość gotujemy przez 7-10 minut w lekko osolonej wodzie, aż zmiękną. po tym czasie całość odcedzamy i odstawiamy do przestygnięcia. jak gotują się buraczki to warto obrać delikatnie szparagi, jeśli mają twarde łyko, po odłamaniu końcówek. następnie kroimy je na trzy części i również wrzucamy do gorącej wody. gotujemy 3-4 minuty aż delikatnie zmiękną. studzimy w zimnej wodzie i odcedzany, w tym czasie w misce mieszamy śmietankę, jajka, sól oraz pieprz. dodajemy połowę sera feta, posiekana miętę oraz pokrojony w plastry czosnek i odstawiamy na bok. następnie na tartę układamy szparagi oraz buraczki, skruszamy drugą połowę sera, a całość zalewamy masą śmietankową. wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180C. ja zaczynam pieczenie z termoobiegiem, a gdy tarta zaczyna się rumienić wyłączam wiatraki. w tym czasie masa ładnie podrośnie i po ok. 15-20 minutach całkowitego pieczenia powinna być gotowa, chodzi tylko o to, aby nam się ładnie ścięła masa jajeczna. podajemy gorącą lub lekko przestudzoną. smacznego!

IMG_8455 IMG_4937 IMG_4950 IMG_8320 IMG_8324

Leave a Reply