tarta ze szparagami i łososiem

składniki na ciasto:

240g mąki (dwa kubki)
100g masła
1 jajko
szczypta soli
3-4 łyżki wody

przygotowanie:

przesiać mąkę do dużej miski, dodać zimne masło oraz jajko i szczyptę soli. rozmiksować na drobne grudki robotem kuchennym, a następnie dodać około 3 łyżek wody, aż do uzyskania gładkiej konsystencji ciasta. wodę dodajemy łyżka po łyżce, aby nie przesadzić z jej ilością. ciasta następnie zawijamy w kulę, owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na 20-30 minut. następnie wyciągamy formę do tart oraz pergamin. ciasto rozwalkowujemy do naszej formy a następnie wkładamy razem z papierem do foremki. wykańczamy brzegi, nakłuwamy ciasta, ewentualnie dociążamy woreczkiem z grochek i zapiekamy ok. 10 minut w temperaturze 200C. w tym czasie przygotowujemy składniki na wypełnienie tarty.

składniki na tartę:

pół dużego pęczka szparagów
kawałek wędzonego na zimno łososia, ok. 20dkg
300ml śmietanki
2 małe czerwone cebulki
2 jajka
garść estragonu
1 łyżka musztardy Dijon

przygotowanie:

warto zacząć od przelania śmietanki do dużej miski, dodania jajek i dokładnego ubicia składników. następnie dodajemy musztardę i dokładnie łączymy. obieramy cebulki, kroimy w pióra, siekamy estragon i wszystko dodajemy do naszej masy. delikatnie mieszamy i odstawiamy na bok. szparagi myjemy, osuszamy, odłamujemy końcówki, a następnie układamy na lekko przestudzonym cieście. jeśli mamy trochę więcej czasu to warto szparagi zblanszować przez 1 minutę w gorącej wodzie, kolejno ostudzić w zimnej wodzie i osuszyć. dzięki temu pusczą mniej soków do tarty i będziemy mieli pewność, że ciasto będzie kruche na całej tarcie. następnie kruszymy łososia i dodajemy po wierzchu. na całość wylewamy naszą masę jajeczną i wstawiamy wszystko do piekarnika. pieczemy ok. 25-30 minut w temperaturze 180C, lub do czasu aż masa się zetnie. podajemy na ciepło lub na zimno, według uznania. smacznego!

Leave a Reply