tartaletki z chutneyem

składniki:

płat ciasta francuskiego
chutney z czerwonej cebuli
(połowa przepisu http://plejn.pl/projects/chutney-z-czerwonej-cebuli/)
1 jajko
1 rulonik sera koziego (100-125g)
kilka gałązek tyminaku

przygotowanie:

jak już uda nam się zrobić chutney... to cala reszta pójdzie jak po maśle. niedużą filiżanką, taką ok. 1cm większą od średnicy sera , wycinamy okręgi w gotowym cieście francuskim. układamy je obok siebie, lekko smarujemy rozbełtanym jajkiem i przygotowujemy najtrudniejszą część - a mianowicie ruloniki na krawędzie. jak to zrobić? ja po prostu urywam pozostałe, dość proste fragmenty ciasta i roluje je w palcach w długą nitkę. taką nicią oklejamy boki naszych tartaletek i lekko dociskamy palcami. następnie na środku umieszczamy niedużą łyżeczkę chutneyu z czerwonej cebuli, a na wierzch plaster koziego sera. całość posypujemy świeżym tymiankiem i wkładamy do bardzo rozgrzanego piekarnika. ja lubię zaczynać od 220C i na początku trzymać tartaletki blisko dolnej grzałki. wtedy najlepiej rosną i nie staną się zakalcem. po kilku minutach, gdy ładnie wyrosną, przenosimy je bliżej górnej grzałki i czekamy chwilkę aż się zezłocą. można obniżyć temperaturę do 200C, ale należy ich dość mocno pilnować. jak tylko nabiorą kolorów można je wyjmować i serwować. świetne jako przystawka na ciepło, ale też na zimno. polecam skropić dodatkowo kilkoma kroplami balsamico i świeżymi listkami tymianku. smacznego!

IMG_6909 IMG_6916 IMG_6920 IMG_6926 IMG_6931 IMG_6936 IMG_6939 IMG_6943 IMG_6946 IMG_6949 IMG_6953 IMG_6954 IMG_6957 IMG_6960 IMG_6965 IMG_6972 IMG_6974 IMG_6984

Leave a Reply