tartaletki z figami

składniki na 4 ciastka:

1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego
100-150g koziego sera (roladki, bądź miekkiej ricotty)
4 dorodne figi
4 płaskie łyżeczki miodu
świeży tymianek
grubomielony czarny pieprz

przygotowanie:

ciastko wyjąć z lodówki i pokroić na 4 kwadraty. wyjąć formy do tartaletek i nastłuścić masłem, bądź wyłożyć pergaminem do pieczenia. można również wykorzystać papier spod ciasta francuskiego. kwadraty z ciasta umieścić w foremkach i pozaginać delikatnie rogi. w międzyczasie umyć figi i pokroić w ósemki. ułożyć na wierzchu ciasta, a następnie skruszyć ser na wierzchu. polać każde ciastko łyżeczką jasnego miodu i posypać świeżym tymiankiem oraz odrobiną czarnego grubego pieprzu. wstawić do nagrzanego do 200C piekarnika i zapiekać przez 15-20 minut uważając, aby nie spalić delikatnego francuskiego ciasta. warto wstawić tartaletki najpier na dół piekarnika i gdy ciasto lekko podrośnie przestawić na środek i równo podpiec z dwóch stron. idealne na deser... ale też jako pożywne śniadanko! smacznego!


Leave a Reply