tortilla z kukurydzą i kalafiorem

składniki:
2 duże kolby kukurydzy
niezbyt duży kalafior, ok. 500g
4 gotowe tortille
pól sera feta, ok. 100g
mały jogurt naturalny
sos pomidorowy, bądź ostr ketchup
kilka gałązek pietruszki
oliwa z oliwek
garść przypraw (czarny pieprz, mielona ostra i słodka papryka, sól, mielony suszony czosnek)

przygotowanie:
kalafiora płuczemy w zimnej wodzie. następnie rozdzielamy główkę na mniejsze różyczki, po czym rozcinamy różyczki na mniejsze fragmenty. najlepiej, gdyby były wielkości malutkich przekąsek. wysypujemy wszystko na blachę i równomiernie rozkładamy. następnie odcinamy kukurydzę od kolb. jest to zadania niestety dość trudne, ale wierzę, że sobie dacie świetnie radę. najlepiej naciąć kolbę ostrym nożem i odłupywać kolejne ziarenka poruszając nożem w prawo i lewo. można również użyć łyżki i nią wyskrobać nasionka. gdy już wszystko wyskubiemy posypujemy naszymi ziarkami kalafiora i równomiernie rozprowadzamy na blasze, a na koniec skrapiamy wszystko obficie oliwą z oliwek. jeśli używamy mielonych ziół to wystarczy je przemieszać i posypać całością nasze warzywa. ja użyłem częściowo całych przypraw, które mają bogatszy smak, więc przed posypaniem roztarłem wszystkie razem w moździerzu. dla przypomnienia użyliśmy pół łyżeczki ostrej papryki, kilka ziarenek pieprzu, płaską łyżeczka słodkiej papryki, pół łyżeczki mielonego suszonego czosnku i około pół łyżeczki soli. naszą blachę wkładamy do nagrzanego piekarnika i wszystko zapiekamy przez około 15-20 minut w temperaturze 200C kilkukrotnie mieszając podczas pieczenia. w międzyczasie podgrzewamy na patelni nasze tortille, bądź wkładamy je do piekarnika razem z warzywami na niższych kratkach. gdy warzywa będą gotowe układamy porcjami na naszych ciepłych tortillach. dodajemy pokruszony ser feta, robimy kilka kleksów z jogurtu oraz sosu pomidorowego i dodajemy kilka gałązek pietruszki. całość zawijamy w rulonik, albo zawiązujemy sznureczkiem. smacznego!


Leave a Reply