truskawkowo-rabarbarowe crumble

składniki:

2 kubki truskawek, ok. 60dkg
2 kubki posiekanego rabarbaru, ok. 5 łodyg
2 łyżki brązowego cukru
2 łyżki ciemnego cukru muscovado
2 łyżki mąki kukurydzianej
(można też użyć mąki pszennej)

składniki na kruszonkę:

100g miękkiego masła
3/4 kubka mąki
1/2 kubka cukru
4 łyżki płatków owsianych
1 łyżeczka gałki muszkatołowej

przygotowanie:

truskawki płuczemy w zimnej wodzie i osuszamy na ręcznikach. następnie odcinamy szypułki i przekrawamy je w połowy. odmierzamy ok. 2 kubków bez ugniatania i odstawiamy. kolejno dokładnie myjemy rabarbar, osuszamy, a następnie odcinamy końcówki. pozostałą część łodygi kroimy w kilkucentymetrowe kawałki i również odmierzamy dwa kubeczki. następnie wsypujemy owoce na dno formy żaroodpornej i posypujemy po wierzchu mąką oraz mieszanką cukru. następnie łyżką dokładnie łączymy wszystkie składniki starając się otoczyć każdy kawałek w mące i cukrze. staramy się nie pognieść owoców podczas mieszania. odstawiamy na chwilę i przygotowujemy kruszonkę. do miski wsypujemy mąkę, cukier, płatki owsiane, gałkę muszkatołową oraz dodajemy miękkie masło. palcami wyrabiamy całość na dość suchą i zwartą masę, którą można łatwo kruszyć. następnie rozkruszamy ją po wierzchu owoców i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190-200C na ok. 25minut. w tym czasie kruszonką powinna zacząć się ładnie rumienić, a owoce będą już na pewno delikatne i miękkie. czas warto dostosować do własnych upodobań twardości owoców. po ok. 30 minutach owoce zaczynają bardzo mięknąć i zamieniać się w konsystencję dżemu. podawać jako deser, np. z waniliowymi lodami i listkiem mięty. wyśmienite również z łyżką naturalnego jogurtu, bądź bitą śmietaną. smacznego!

Leave a Reply