udka kurczaka z pieczarkami

składniki:

4 udka z kurczaka
200g pieczarek
3 ząbki czosnku
1 spora szalotka
1/2 kubka białego wina
1/4 kubka śmietanki
1 łyżeczka oregano
2-3 łyżki tartego parmezanu
natka pietruszki
1 kubek bulionu
2 łyżki masła
oliwa z oliwek
sól, grubo mielony czarny pieprz

przygotowanie:

zaczynamy od roztopienia masła z oliwą najlepiej w sporym żeliwnym garnku. następnie płuczemy kurczaka, osuszamy go i lekko przyprawiamy solą i pieprzem. wrzucamy do rondla i obsmażamy na dużym ogniu najpierw skórą do dołu, a następnie przekręcamy na drugą stronę. w międzyczasie obieramy czosnek, kroimy w połówki lub grube plastry. kolejno kroimy w talarki oczyszczoną szalotkę, a następnie pieczarki na sześć części lub w ósemki, jeśli są dość duże. kurczaka wyjmujemy na talerz, a w rondlu podsmażamy szalotkę oraz czosnek. dość szybko dodajemy pieczarki, aby nie spalić czosnku. gdy pieczarki nabiorą lekkiego koloru (co ważne trzeba je smażyć na bardzo dużym ogniu, aby nie puściły soków!) dodajemy białe wino oraz oregano. chwilę podsmażamy i dodajemy kurczaka wraz z sosem z talerza, układamy, zalewamy bulionem i doprowadzamy do wrzenia. następnie zmniejszamy ogień do minimum i dusimy przez jakieś 30-40 minut co jakiś czas obracając kurczaka. gdy już będzie miękki wyjmujemy go jeszcze raz na talerz, a bulion lekko redukujemy. dodajemy do niego śmietankę oraz tarty ser i całość mieszamy doprowadzając do pożądanej gęstości. podajemy z natką pietruszki, kuskusem, kaszą jaglaną, albo dowolnym innym dodatkiem. smacznego!

IMG_6571 IMG_6582 IMG_6589 IMG_6600 IMG_6617 IMG_6590 IMG_6593 IMG_6596 IMG_6603 IMG_6609 IMG_6618 IMG_6627 IMG_6629 IMG_6632 IMG_6640 IMG_6643 IMG_6646 IMG_6654 IMG_6662 IMG_6664 IMG_6674 IMG_6676 IMG_6683

Leave a Reply