ultracienkie brownies

składniki:

tabliczka czekolady
2 jajka
kubek cukru, ok. 220g
1 łyżka mąki
1/4 łyżeczki soli
1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
ok. 60g masła
50ml mleka
opcjonalnie 1/2 łyżeczki pasty waniliowej

przygotowanie:

zaczynamy od nastawienia garnka z wodą, na którym umieszczamy miskę z połamaną czekoladą oraz masłem. całość podgrzewamy i mieszamy do czasu rozpuszczenia. następnie zdejmujemy z ognia, dodajemy mleko oraz pastę waniliową i dokładnie mieszamy. w tym czasie w drugiej misce rozbijamy jajka i dodajemy cukier. ucieramy dokładnie do czasu uzyskania puszystej masy. do czekolady dodajemy sypkie składniki, tj. mąkę, sól oraz proszek do pieczenia, dokładnie mieszamy szpatułką, a następnie powoli dolewamy ubite jajka z cukrem. po pierwszej porcji masę dokładnie mieszamy szpatułką starając się zachować jak najwięcej powietrza. po delikatnym wymieszaniu całość wylewamy na niedużą blachę, ok. 20x30cm uprzednio wyłożoną papierem do pieczenia. pieczemy w rozgrzany do 170C piekarniku przez ok. 15 minut. po ostygnięciu posypujemy cukrem pudrem i serwujemy. smacznego!

IMG_1552 IMG_1561 IMG_1563 IMG_1569 IMG_1571 IMG_1573 IMG_1577 IMG_1582 IMG_1587 IMG_1589 IMG_1592 IMG_1596 IMG_1601 IMG_1605 IMG_1608 IMG_1611 IMG_1614 IMG_1616 IMG_1617 IMG_1627 IMG_1628 IMG_1636 IMG_1637 IMG_1640 IMG_1645 IMG_1658 IMG_1659

Leave a Reply