waniliowy sernik chałwowy

    składniki:

    spód:
    200g herbatników
    100g masła

    masa serowa:
    800g twarożku na sernik
    250g serka mascarpone
    3 chałwy (razem ok. 300g)
    3/4 szklanki cukru (ja dałem tak trochę więcej niż pół szklanki, bo chałwy są bardzo słodkie same w sobie)
    3 duże lub 4 średnie jajka
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    1 łyżeczka pasty waniliowej (lub pestki z połówki laski wanilii)

    polewa:
    100g cukru pudru
    60g twarożku typu Philadelphia
    30g miękkiego masła

    przygotowanie:

    zaczynamy od pokruszenia herbatników i rozpuszczenia masła. doskonale nada się do tego np. blender. następnie umieszczamy herbatniki w miseczce i zalewamy ciepłym płynnym masłem. mieszamy dokładnie, wysypujemy na blachę tortownicy i dokładnie uklepujemy tworząc stabilny spód. wstawiamy do lodówki i zabieramy się za masę serową. w misce ucieramy dokładnie mascarpone z cukrem, aż zacznie nabierać lekko powietrza. wtedy dodajemy mąkę ziemniaczaną oraz esencję waniliową, chwilę ucieramy i dodajemy serek na sernik dzieląc na 2-3 porcje i powoli mieszając. kolejno wbijamy po jednym jajku i dokładnie miksujemy. do tak przygotowanej bazy wkruszamy całość chałwy i mieszamy. wyjmujemy z lodówki spód i zalewamy go serem. następnie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180C i pieczemy przez jakieś 20-25 minut. następnie zmniejszamy temperaturę do 120C i pieczemy przez kolejne 75-90minut sprawdzając po ok. 60 minutach konsystencję. jeśli sernik się buja, gdy lekko ruszymy foremką to oznaka, że potrzebuje jeszcze trochę czasu w piekarniku. ostatecznie najpóźniej po 90 minutach powinien być gotowy, wtedy wyłączamy piekarnik i studzimy go w bez otwierania drzwiczek, wtedy powinien dojść i lekko równomiernie opaść, gdyby nam za mocno wyrósł. przestudzony sernik chowamy do lodówki i schładzamy przynajmniej przez 12h. następnie ucieramy krem z cukru, serka oraz masła. tak przygotowaną polewą smarujemy sernik i układamy na nim sezonowe owoce. ja akurat wybrałem cierpkie porzeczki, gdyż najlepiej równoważą dużą słodycz sernika i chałwy. smacznego!

    IMG_3476 IMG_3483 IMG_3489 IMG_3493 IMG_3500 IMG_3502 IMG_3504 IMG_3508 IMG_3513 IMG_3515 IMG_3522 IMG_3527 IMG_3530 IMG_3535 IMG_3542 IMG_3546 IMG_3552 IMG_3554 IMG_3557 IMG_3560 IMG_3572 IMG_3578 IMG_3581 IMG_3591 IMG_3599 IMG_3603 IMG_3607 IMG_3613 IMG_3632 IMG_3633

    Leave a Reply