warzywny stir-fry

składniki:

cukinia
czerwona papryka
garść kiełków fasoli mung
dymka
garść orzeszków ziemnych
2-3 ząbki czosnku
pół pęczka pietruszki, bądź kolendry
oliwa
łyżka sosu sojowego
2 łyżki sosu słodko-ostrego
sól, pieprz do smaku

przygotowanie:

stir-fry to najprostsza forma smażenia na woku! tak na prawdę to wystarczy wszystko wrzucić na wok, podsmażyć chwilkę na bardzo dużym ogniu i gotowe :) ale po kolei... zaczniemy od zgniecenia i obrania czosnku, a następnie pokrojenia go na cienkie plasterki. później należy oczyścić cebulkę, odkroić ją od szczypiorku i pokroić w talarki. wszystko wkładamy do woka, podlewamy oliwą i przysmażamy chwilkę. w międzyczasie obieramy paprykę i kroimy w paseczki. dorzucamy do woka, dolewamy sos sojowy i smażymy razem z cebulką i czosnkiem. siekamy szczypiorem oraz kroimy w talarki cukinię. dorzucamy do woka i przesmażamy przez kilka chwil. jeśli oliwa zostanie wchłonięta w całości, warto podlać jeszcze parę kropli. następnie pod koniec smażenia dodajemy kiełki fasoli oraz orzechy ziemne. kiełki można przed smażeniem zalać wrzącą wodą - dzięki temu zmiękną i będą idealne, od razu do podania, gdy tylko zamieszamy je z sosem. na koniec dodajemy sos słodko-ostry. wszystko dokładnie mieszamy, smażymy kilka sekund, a następnie posypujemy posiekaną pietruszką i podajemy. smacznego!

Leave a Reply