wiosenna sałata

składniki:

mix sałat (ja wybieram te z botwinką)
1-2 pęczki rzodkiewki
garść kolendry
kilka gałązek bazylii
kawałek twardego sera typu pecorino

składniki na sos:

1 łyżeczka miodu
4-5 łyżek oliwy
1 łyżka soku z cytryny
sól, grubo mielony pieprz

przygotowanie:

sałatę dokładnie płuczemy i osączamy. rzodkiew dokładnie myjemy razem z liśćmi. następnie wrzucamy porcję sałaty do sporej miski i przygotowujemy rzodkiewki. obieramy je z zewnętrznych liści oraz tych lekko pożółkłych. następnie kroimy je w ćwiartki razem z liśćmi i dodajemy do sałaty. siekamy dość grubo zioła i dodajemy do całości, ścieramy, bądź zrzynamy specjalnym nożykiem dość dużą garść sera i dodajemy do całości. następnie przygotowujemy sos poprzez dokładnie połączenie wszystkich składników. całość sałaty polewamy sosem i lekko mieszamy aż każdy liść delikatnie pokryje się sosem. podajemy z grzankami na lekki lunch, albo jako dodatek do większej kolacji. smacznego!

IMG_2310 IMG_2323 IMG_2327 IMG_2331 IMG_2342 IMG_2345 IMG_2348 IMG_2354 IMG_2361 IMG_2374 IMG_2379 IMG_2383 IMG_2397 IMG_2401 IMG_2415

Leave a Reply