wiosenna sałatka ze szparagami

składniki:

5 grubych szparagów
serce sałaty masłowej
kilka rzodkiewek z listkami
pół pęczka kolendry
duża dymka ze szczypiorem

składniki na sos:

sok z 1/4 pomarańczy
1/2 łyżeczki musztardy, najlepiej gruboziarnistej
1/2 łyżeczki miodu
3 łyżki oliwy z oliwek
sól, pieprz

przygotowanie:

warzywa dość dokładnie myjemy i osuszamy, najlepiej w wirówce, aby ich nie gnieść. liście sałaty rwiemy do miseczki, następnie obieraczką do warzyw strugamy szparagi w długie pasy, kroimy rzodkiewki w połówki, a następnie tniemy je w cząstki, pozostawiając listki. dymkę kroimy w talarki, siekamy również szczypiorek i dodajemy do całości. siekamy kolendrę i również dodajemy do całości. następnie w małej miseczce mieszamy dokładnie składniki sosu, aż do uzyskania kremowej, gładkiej konsystencji. sałatkę polewamy dressingiem i delikatnie mieszamy. smacznego!

IMG_8180 IMG_8187 IMG_8199 IMG_8205 IMG_8210 IMG_8215

Leave a Reply