wizyta w restauracji Szklarnia

    Groupon niedawno zaprosił mnie na ucztę. a nawet na dwie uczty. a wszystko w ramach 5. edycji Tygodnia Restauracji, który właśnie organizuje i który Wam serdecznie polecam. to świetna okazja, żeby wyjść ze znajomymi czy drugą połówką na smakowitą, wyszukaną kolacją za dużo mniejszą kasę niż normalnie. sprawdźcie koniecznie sami!

    restauracja w której zjadłem swoją drugą kolację to Szklarnia, na warszawskiej Pradze. lokal mieście się na terenie Soho Factory, więc bardzo łatwo do niego trafić. początkowo obawiałem się, że zginę w natłoku małych budynków i nie uda mi się go nigdzie znaleźć, natomiast okazało się, że jest położony praktycznie zaraz przy wejściu do kompleksu w starym, ale za to bardzo gustownie odrestaurowanym wnętrzu. muszę się przyznać, że zachwycają mnie budynk w Soho, każdy niezwykły na sój unikatowy sposób. stare, ale pieknie odrestaurowane przyciągają wyjątkowym klimatem.

    w szklarni dominuje schludny i przyjemny dla oka wystrój. na pierwszy rzu oka widać dużo bieli, stoły z obrusami i czarne meble. wszystko doskonale pasuje do siebie, a całość podkreśla ogromna ilość rośli. zachwyciła mnie ściana z roślin, która dodaje niesamowite uroku temu miejscu. pomysł jest genialny, a roślin tworzą ścienny dywan obok którego nie da się przejść obojętnie.

    wracając jednak do głównego tematu - jedzenie było wyborne! a teraz w szczegółach. dzięki Grouponowi mogłem zjęść 4-daniową ucztę z lampką wina. całę menu miało charakter degustacyjny i świetnie się spisało w tej roli. na przystawkę podano nam smażony ser kozi na słodkie briochy ze znakomitą konfiturą cebulową. niebo w gębie! muszę Wam powiedzieć, że to zdecydowani najlepsza pozycja tego menu! doskonale zrównoważone smaki słone, słodkie, przełamane lekko kwaśną gruszką... wyborne! później podano nam krem z dyni i tutaj drobne rozczarowanie. pomimo tego, że krem był bardzo smaczny to oczekiwałem dyni hokkaido. podano jednak krem, który bardziej przypominał słonawą zupę o lekkim dyniowym smaku. podkreślone przez przysmażony boczek i pestki miało bardzo dobry smak, jednak jestem święcie przekonany, że Hokkaido z nawiązką by go podciągnęło! na główne danie wjechał comber z pure ze słodkich ziemniaków z chipsami z fioloteowych ziemniaków. bardzo smaczne danie, świetnie podkreslone jagodowym sosem. jednak poracja okazała się zdecydowanie za mała - bardzo najadłem się przystawką niż głównym daniem. rozumiem zamysł właścicieli na set degustacyjny, jednak ta poracja mogłaby być chociaż odrobinę większa, bo w całości menu sprawia wrażenie przystawki, a nie głównego dania. na deser dostaliśmy pyszne zapiekane owoce z kremem cytrynowym. i tu muszę nadmienić, że sosy, kremy i konfitury są wyjątkowe w Szklarni. ktoś robi świetną robotę i doskonale spaja nimi całość dań :)

    jeśli tylko znajdziecie trochę czasu to wykorzystajcie okazje. groupony czekają na Was, a i wiele restauracji chętnie Was przyjmie ze swoimi wyselekcjonowanymi menu degustacyjnymi. przyjemnych odwiedzin!

    http://www.groupon.pl/occasion/tydzien-restauracji

     

    david IMG_7883 IMG_7884 IMG_7889 IMG_7894 IMG_7899 IMG_7902 IMG_7885 IMG_7890

    Leave a Reply