zapiekane cukinie

    składniki:

    2 średnie cukinie
    kulka mozzarelli, ok. 125g
    kawałek twardego sera, np. Pecorino
    garść pomidorków koktajlowych
    2-3 ząbki czosnku
    gałązka bazylii
    oliwa z oliwek
    sól, pieprz

    przygotowanie:

    cukinie dokładnie umyć i osuszyć. przekroić na połówki, a następnie delikatnie ściąć po zewnętrznej stronie, aby stabilnie je ustawić w formie. mała łyżeczką delikatnie wydrążyć pestki i w międzyczasie przygotować sos. do blendera lub moździerza wkładamy listki bazylii, posiekany czosnek, doprawiamy solą, pieprzem i dolewamy porządny chlust oliwy. wszystko lekko rozcieramy i polewamy połową po cukiniach. następnie myjemy pomidorki i przekrojone na połówki układamy na cukiniach. rwiemy ser mozzarella i układamy pomiędzy pomidorami. polewamy pozostała częścią sosu i ścieramy na wierz odrobinę pecorino. wstawiamy do pieca na ok. 20-25 minut w temperaturze 190C. zapiekamy do miękkości. podawać jako przystawkę, poboczne danie, bądź lekki letni lunch. smacznego!

    Leave a Reply