zapiekane ziemniaki

składniki:

8 średnich ziemniaków typu B
(idealnie się dadzą rozgnieść i zachowają strukturę)
3 łyżki tartego parmezanu (ok. 20-30g)
kilka gałązek tymianku
(lub rozmarynu, zależnie od preferencji)
2 ząbki czosnku
oliwa z oliwek
sól, czarny pieprz

przygotowanie:

zaczynamy od zagotowania sporej ilości wody na ziemniaki. solimy ją porządną łyżeczką soli i wkładamy ziemniaki. gotujemy na wolnym ogniu w całości aż staną się miękkie przez ok. 20-25 minut. następnie odlewamy wodę i lekko studzimy ziemniaki. w międzyczasie przygotowujemy sypkie składniki, którymi pokryjemy ziemniaki. czosnek obieramy i kroimy w paseczki, a następnie dokładnie drobniutko siekamy. dodajemy do wcześniej startego na drobnych oczkach sera. następnie skubiemy listki z tymianku i dodajemy do całości. delikatnie łączymy. ziemniaki rozkładamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w pewnej odległości od siebie i rozgniatamy je widelce. następnie pędzelkiem smarujemy je oliwą, bądź skrapiamy trzymając jeden palec na butelce. przyprawiamy solą i pieprzem, a następnie na każdy wysypujemy nasza aromatyczną mieszankę z serem, czosnkiem oraz tymiankiem. całość wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 250C i zapiekamy aż się delikatnie zezłocą pod górną grzałką, bądź opiekaczem. serwujemy jak boczne danie, lub pyszna przekąska! smacznego!

co Wy wiecie o ziemniakach? muszę przyznać, że ja do niedawna sam niewiele wiedziałem… a dzisiaj dzięki dziewczynom z http://www.chillibite.pl oraz http://strawberriesfrompoland.blogspot.com uda mi się trochę pomądrzyć! mam nadzieję (a nawet pewność!) że ku naszej wspólnej korzyści… to be a better cook!

Istnieją trzy główne typy ziemniaków: A, B i C oraz dwa określającą ich przydatność do konkretnych potraw i cechy miąższu po ugotowaniu
Typ A – sałatkowy:
Miąższ ziemniaka po ugotowaniu pozostaje zwięzły, daje się łatwo pokroić w plastry, kostkę i ósemki. Ziemniaki tego typu nadają się do sałatek, smażenia i zup (zachowują kształt po obróbce termicznej).
Przykładowe odmiany: Venezia, Bellinda, Colette, Belana, Regina.
TYP AB – sałatkowy, raczej wszechstronnie użytkowany.
Przykładowe odmiany: Viviana, Vineta, Tarpan, Frezja, Agata.
TYP B – ogólnoużytkowy:
Miąższ ziemniaka jest po ugotowaniu dosyć zwarty, a pod widelcem lekko się rozgniata. Ziemniaki tego typu najczęściej spożywa się do obiadu w towarzystwie mięs i sosów.
Przykładowe odmiany: Colette, Nandina, Red Sonia, Ewelina, Bellarosa, Georgina, Red Fantasy, Jelly, Irga, Irys, Gala.
TYP BC – wszechstronnie użytkowe, raczej mączyste.
Przykładowe odmiany: Augusta, Jurata, Elida, Ibis, Arkadia, Bryza, Janka, Fregata.
TYP C – mączysty:
Miąższ ziemniaków po ugotowaniu się rozsypuje i jest mączysty. Ziemniaki tego typu są idealne do puree, na placki czy frytki.
Przykładowe odmiany: Honorata, Centa, Grot, Bzura, Ceza.
a teraz czas przystąpić do gotowania! tym razem z ziemniakami typu B.
IMG_6275 IMG_6283 IMG_6287 IMG_6297 IMG_6301 IMG_6303 IMG_6293 IMG_6307 IMG_6315 IMG_6319 IMG_6323 IMG_6328 IMG_6332 IMG_6342 IMG_6355

2 Comments

  1. Magda
    October 15, 2013

    Piękna, prosta potrawa! gratuluję zwycięstwa:)

    Reply
    • plejn.pl
      October 20, 2013

      dzięki! smaczna też jest 🙂

      Reply

Leave a Reply