zapiekany naleśnik z borówkami

składniki na 2 porcje:
2 jajka
pół kubka mąki (100g)
pół kubka mleka (125ml)
2,5 łyżki cukru (50g)
1/4 łyżeczki soli
2 łyżki masła
borówki (wg preferencji, ok.200g)
gałązka mięty
cukier puder

przygotowanie:
zaczynamy od wyciągnięcia blendera, bądź dużej miski oraz umycia borówek. umieszczamy w niej wszystkie sypkie składniki (mąka, cukier, sól), dodajemy jajka oraz mleko. następnie wszystko dokładnie mieszamy, bądź blendujemy. parzymy wrzątkiem cytrynę, następnie ścieramy skórę z całości i dodajemy do naszego ciasta. rozgrzewamy patelnię oraz w międzyczasie również piekarnik do 220C (może być tylko górna grzałka). na patelnię wkładamy łyżkę masła, a następnie na gorący tłuszcz wlewamy połowę ciasta. nie musi być idealnie rozprowadzone po powierzchni, powinno zaraz samoczynnie wyrównać brzegi. następnie dodajemy borówki i chwilkę smażymy na sporym ogniu, a później przekładamy do piekarnika. dopiekamy około 10 minut aż ciasto zacznie robić się złociste. musimy uważać, gdyż bardzo łatwo można je spalić używając tylko górnej grzałki. ciasto powinno ładnie wyrosnąć jak suflet. ostrożnie wyjmujemy je, żeby nam za mocno nie opadło, posypujemy cukrem pudrem oraz dekorujemy miętą. smacznego!

Leave a Reply