zielone curry

składniki:

połówka podwójnej piersi z kurczaka
1-2 kapusty pak choy
garść kolendry
1 trawa cytrynowa
2-3 ząbki czosnku
1-2 szalotki
2 łyżeczki zielonej pasty curry
1 puszka mleka kokosowego
oliwa z oliwek

przygotowanie:

zaczynamy od obrania szalotki oraz czosnku. siekamy drobno szalotkę, a czosnek w plasterki, bądź również drobno, jeśli lubimy gładkie sosy. ja preferuje posiadanie małych fragmentów, więc prawie zawsze zostawiam plasterki. dodajemy kilka łyżek oliwy i przesmażamy na wolnym ogniu. dodajemy pastę curry i smażymy kilka chwil. w tym czasie oczyszczamy kurczaka i kroimy w paseczki. warto go najpierw rozciąć podłużnie i później w paseczki. dodajemy całość do podsmażonej pasy, mieszamy i smażymy. można ewentualnie dodać odrobinę dodatkowe oliwy. trawę cytrynową tłuczemy delikatnie nożem, lekko rozgniatamy, aby uwolniła aromat i dodajemy na patelnie. gdy kurczak się podsmażymy dodajemy mleczko kokosowe i całość dokładnie mieszamy, podgrzewamy i delikatnie redukujemy na wolnym ogniu przez jakieś 3-5 minut. w tym czasie myjemy kapustę i kroimy w paseczki, bądź inne dowolne fragmenty. dodajemy do naszego sosu i dalej dusimy przez jakieś 2 minuty. myjemy kolendrę i siekamy. dodajemy do całości, mieszamy i podajemy z ryżem jaśminowym, lub basmati z dodatkową porcją kolendry! smacznego!

IMG_1015 IMG_0720 IMG_0726 IMG_0014 IMG_1019 IMG_1029 IMG_1031 IMG_1041 IMG_1045 IMG_1052 IMG_1056 IMG_1064 IMG_1070 IMG_1076 IMG_1080 IMG_1090 IMG_1093 IMG_1101 IMG_1107 IMG_1110 IMG_1120 IMG_1123 IMG_1133 IMG_1139 IMG_1142 IMG_1158 IMG_1164 IMG_1184

Leave a Reply