zielone tajskie curry

składniki:

400g kurczaka (dwa nieduże filety)
pół średniego kabaczka
kilka pieczarek (6-8 niedużych)
pół podłużnej papryki
bądź 2 nieduże ostre papryczki dla pikantnego smaku
2 puszki mleka kokosowego (800ml)
2 łyżki tajskiej pasty zielone curry
pół sporego pęczka kolendry
3-4 cm korzeń imbiru
pęd trawy cytrynowej
liście kaffiru
1 limonka
oliwa z oliwek
ew. sól do smaku

przygotowanie:

zaczynamy od obrania imbiru. możemy go zeskrobać łyżeczką, albo dla wygody obciąć nożem skórkę dla uzyskania dość równego walca. następnie kroimy go w cienkie plasterki, dzięki czemu odda smak curry oraz zachować wspaniałą chrupkość przy jedzeniu. następnie kroimy trawę cytrynową na pół i delikatnie ją miażdżymy nożem. bierzemy garnek z grubym dnem, albo dużą patelnię i umieszczamy w niej nasze przyprawy. wrzucamy pastę curry, imbir w plasterkach, zgniecioną trawę cytrynową, liście kaffiru i odrobinę oliwy. wszystko mieszamy i podgrzewamy na małym ogniu. gdy zapachy zaczną się uwalniać z nad garnka wlewamy do całości mleko kokosowe i dokładnie mieszamy. podgrzewamy, a międzyczasie przygotowujemy resztę składników. kurczaka kroimy w pasy, a później ukośnie w mniejsze fragmenty. następnie do naszego wywaru dodajemy kurczaka i dokładnie mieszamy. gotujemy przez jakieś 7-8 minut, aby nabrał smaku, a w tym czasie warzywa kroimy w dość cienkie plastry i wkładamy do miseczki. kolejno dodajemy je do garnka i całość gotujemy kolejne 10 minut, aby wszystkie składniki zmiękły i nabrały smaku i aromatu. kolendrę dokładnie płuczemy w zimnej wodzie, osuszamy i siekamy. dodajemy do zupy i mieszamy, doprawiamy sokiem z połówki limonki oraz w razie potrzeby dosalamy. podajemy gorące curry z ryżem i dodatkową porcją kolendry. smacznego!

IMG_6049 IMG_6051 IMG_6054 IMG_6059 IMG_6077 IMG_6078 IMG_6081 IMG_6084 IMG_6088 IMG_6091 IMG_6097 IMG_6102 IMG_6106 IMG_6109 IMG_6120 IMG_6126 IMG_6127 IMG_6129 IMG_6147 IMG_6157

Leave a Reply