zimowa sałatka z selerem i fenkułem

składniki:

1 nieduży seler (lub 1/2 dużego)
1 zielone, twarde jabłko
1 średni fenkuł
1 cytryna
kawałek parmezanu
1 łyżeczka musztardy
1 łyżeczka miodu
1 ząbek czosnku
2 łyżki octu winnego
oliwa z oliwek
sól, pieprz

przygotowanie:

zaczynamy od obrania selera. najlepiej ociosać go nożem, bądź dokładnie obieraczką do warzyw. następnie przekrawamy go na pół i ścieramy na tarce z grubymi oczkami. myjemy jabłko, kroimy na ćwiartki i wycinamy gniazda nasienne. następnie kroimy całość w cieniutki plasterki. wrzucamy do miski, a międzyczasie należy sparzyć cytrynę. ścieramy z niej odrobinę skórki i wyciskamy sok z połówki, aby nam warzywa nie ściemniały za szybko, mieszamy całość. myjemy fenkuł, przekrawamy go na pół i siekamy w cienkie piórka. dodajemy do całości i zabieramy się za przygotowanie sosu. w moździerzu ucieramy ząbek czosnku z solą i pieprzem. można również przecisnąć czosnek przez praskę. następnie dodajemy musztardę oraz miód. dolewamy ocet i kilka łyżek oliwy. całość dokładnie mieszamy, aż do uzyskania gęstego sosu. jeśli jest zbyt gęsty warto dodać jeszcze trochę oliwy. polewamy nim sałatkę, dokładnie mieszamy. na wierz ścinamy kilka plasterków parmezanu za pomocą noża do serów lub zwykłej obieraczki do warzyw. idealne na przystawkę, ale również i do obiadu! smacznego!

IMG_0281

IMG_0285

IMG_0292

IMG_0297

IMG_0305

IMG_0310

IMG_0314

IMG_0321

IMG_0326

IMG_0327

IMG_0332

IMG_0336

IMG_0343

IMG_0345

IMG_0348

IMG_0353

IMG_0356

IMG_0361

IMG_0368

IMG_0376

IMG_0382

IMG_0385

IMG_0395

IMG_0409

Leave a Reply