zimowe minestrone

    składniki:

    1 średnia czerwona cebula
    3-4 ząbki czosnku
    2 średnie marchewki
    1-2 łodygi selera naciowego
    1/8 główki kapusty włoskiej
    1 czerwona papryka
    1 puszka pomidorów
    1 puszka białej fasoli, najlepiej grubej
    5 kubków bulionu
    sól, pieprz, papryka ostra, odrobina cukru
    oliwa z oliwek
    natka pietruszki
    świeży rozmaryn

    opcjonalnie:
    kabaczek, zielona fasolka szparagowa,
    ziemniaczki, jarmuż i inne ulubione warzywa

    przygotowanie:

    zaczynamy od obrania warzyw. najpierw łuskamy czosnek, kroimy go w plastry i wrzucamy do dużego garnka. kolejno obieramy i szatkujemy cebulkę, dodajemy do całości. następnie kroimy w plastry łodygę selera i również wrzucamy do gara. obieramy marchewkę, oczyszczamy i kroimy w większe, bądź mniejsze kawałki. dodajemy go pozostałych warzyw, podlewamy oliwą z oliwek, dodajemy rozmaryn i wstawiamy na gaz. smażymy powoli przez około 5-7 minut mieszając co jakiś czas. w tym czasie obieramy paprykę i kroimy ją w paseczki. gdy cebulka zacznie brązowieć dodajemy do całości paprykę i dalej smażymy kilka chwil. następnie szatkujemy i dodajemy kapustę, a na końcu dodajemy fasolę i pomidory. całość dokładnie mieszamy i podgrzewamy. dodajemy bulion i doprowadzamy do wrzenia. gotujemy na wolnym ogniu aż warzywa zmiękną przez ok. 30-40 minut. przyprawiamy całość wg uznania solą, pieprzem, ostrą i słodką papryką i ewentualnie szczyptą soli. podajemy z grzankami, czy twardym serem. smacznego!

    IMG_8741 IMG_8748 IMG_8753 IMG_8755 IMG_8763 IMG_8765 IMG_8769 IMG_8770 IMG_8779 IMG_8780 IMG_8791 IMG_8794 IMG_8800 IMG_8806 IMG_8811 IMG_8816 IMG_8826 IMG_8829 IMG_8833 IMG_8837 IMG_8844 IMG_8860

    Leave a Reply