zupa dyniowa z mlekiem kokosowym

składniki:

średniej wielkości dynia piżmowa
ok. 700-900g
puszka mleka kokosowego (400ml)
bulion warzywny (ok. 400-500ml)
3cm imbiru
pół pęczka kolendry
ostra papryczka
2-3 ząbki czosnku
sól, pieprz, oliwa z oliwek

przygotowanie:

zaczynamy od przekrojenia dyni na połówki, a następnie jej obrania. obieraczką do warzyw zdejmuje wierzchnią skórkę, a następnie łyżką wybieramy gniazdo nasienne. tak oczyszczoną dynię kroimy w spore kawałki i przekładamy do miseczki. polewamy kilko łyżkami oliwy, przyprawiamy solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem, a następnie dokładnie mieszamy. na blachę wykładamy papier do pieczenia, a na niego kładziemy naszą dynię. oczyszczamy czosnek, większe ząbki przekrawamy na pół, a następnie dokładamy do dyni. całość wstawiamy do piekarnika na ok. 30-40 w temperaturze 180C i zapiekamy. dynia powinna zmięknąć i lekko się obkurczyć. wtedy przekłądamy ją do sporego garnka, dolewamy mleko kokosowe i dodatki. łyżeczką do herbaty oczyszczamy imbir, ścieramy drobno i dodajemy do całości. wkładamy papryczkę oraz większość kolendry. dolewamy bulion i zagotowujemy. na wolnym ogniu trzymamy ok. 5-7 minut, a gdy dynia zacznie się rozpadać całość blendujemy. jeśli nie lubimy kawałków kolendry można ją wyjąć przed miksowanie, a później gotową zupę posypać świeżymi ziołami. smacznego!

IMG_5895 IMG_5908 IMG_5911 IMG_5917 IMG_5924 IMG_5932 IMG_5942 IMG_5950 IMG_5955 IMG_5958 IMG_5963 IMG_5971 IMG_5972 IMG_5979 IMG_5983 IMG_5991 IMG_5997 IMG_6001 IMG_6010 IMG_6011 IMG_6017 IMG_6026 IMG_6028 IMG_6041

Leave a Reply