zupa dyniowa

składniki:

1kg dyni, najlepiej Hokkaido
1 średnia biała cebula
2-3 łyżki śmietany
2 łyżki masła
700ml wody
1 kostka rosołowa (a najlepiej bulion drobiowy)
sól, świeżo mielony czarny pieprz
łyżka pestek dyni do posypania

przygotowanie:

to najprostsza zupa dyniowa jaką można sobie wyobrazić. wystarczy oczyścić cebulę, pokroić w kostkę i podsmażyć na wolnym ogniu na maśle. następnie wyjmujemy środek miąższu z dyni i siekamy ją w średniej wielkości, niedbała kostkę. dodajemy wszystko do cebulki i podsmażamy kilka chwil. następnie dolewamy ok. 700ml wody oraz dodajemy kostkę rosołową. w idealnym świecie najlepiej byłoby zaproponować 700ml bulionu :) doprowadzamy dynię do wrzenia i gotujemy na małym ogniu przez ok. 30 minut. następnie zdejmujemy z ognia dodajemy 2-3 łyżki śmietanki oraz sól i grubo mielony pieprz. doprawiamy do smaku, a gdy zupa jest zbyt gęsta to dodajemy odrobinę bulionu, bądź wody. podajemy z pestkami dyni oraz kilkoma kroplami oliwy. smacznego!

Leave a Reply