zupa krem z pomidorów i cieciorki

składniki:

1 puszka cieciorki
1 puszka krojonych pomidorów
1 puszka mleczka kokosowego
1 cebulka
2-3 ząbki czosnku
1 łyżeczka słodkie papryki
płatki ostrej papryczki
sól, pieprz
1 łyżka octu balsamicznego
oliwa z oliwek
kilka gałązek tymianku
łyżeczka cukru
1 kubek wody (lub bulionu dla lepszego smaku)

przygotowanie:

zaczynamy dość standardowo od obrania oraz posiekania cebulki i czosnku. wrzucamy je do sporego garnka, podlewamy oliwą i przesmażamy. kiedy cebulka stanie się miękka to dodajemy łyżeczkę słodkiej papryki i przesmażamy przez chwilę dla uwolnienia aromatów. następnie dodajemy mały chlust octu balsamicznego, mieszamy i dodajemy pomidory z całą zalewą oraz związane gałązki tymianku. doprawiamy odrobiną cukru i wstawiamy na ogień. jak tylko pomidory się zagotują to dodajemy osączoną cieciorkę i mleczko kokosowe. całość doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na wolnym ogniu przez ok. 30 minut. po tym czasie wyławiamy tymianek i całość blendujemy. podajemy z odrobiną oliwy, płatkami chilli i świeżym tymiankiem. można również dodać odrobinę śmietanki czy twardego sera, aby wzbogacić smak zupy. smacznego!

IMG_0003 IMG_0006 IMG_0011 IMG_0014 IMG_0018 IMG_0022 IMG_0028 IMG_0042 IMG_0045 IMG_0048 IMG_0050 IMG_0052 IMG_0056 IMG_0063 IMG_0067 IMG_0075 IMG_0091 IMG_0098 IMG_0106

Leave a Reply