zupa szczawiowa

składniki:
200g szczawiu (świeżego, bądź ze słoiczka)
1 średni ziemniak
2 ząbki czosnku
1 litr wody
kostka rosołowa
łyżka masła
2-3 łyżki śmietany kremówki, bądź gęstego jogurtu naturalnego
2 jajka, ugotowane na twardo

przygotowanie:
czosnek obrać, pokroić w plasterki, a następnie zrumienić na maśle. obrać ziemniaka, pokroić w drobną kostkę i dodać do czosnku. chwilę przesmażyć w maśle, a następnie dolać wodę i dodać kostkę rosołową. gotować około 15 minut
a gdy ziemniaki staną się miekkie dodać szczaw. umyć go najpierw pod bieżącą wodą, a następnie posiekać na drobne fragmenty i dodać do bulionu. chwilkę gotować, ale nie dłużej niż 5 minut. w międzyczasie ugotować jajka na twardo i obrać ze skorupek. zupę zmiksować na krem i dodać śmietankę. doprawić do smaku solą oraz pieprzem. włożyć do talerza pokrojone w połówki jajko, zalać naszą zupę i udekorować śmietanką oraz koperkiem. smacznego!

Leave a Reply