zupa z jarmużem

składniki:

pęczek jarmużu, odmiana cavolo nero
3 surowe kiełbaski, najlepiej chorizo,
ale może być też dobrej jakości surowa kiełbasa
1 średni cebulka
3 ząbki czosnku
3 ziemniaki
2 łyżki masła, oliwa z oliwek
sól, pieprz, suszone chilli
1 płaska łyżeczka gałki muszkatołowej
4 kubki bulionu z kurczaka
3-4 łyżki śmietany

przygotowanie:

zaczynamy od obrania cebuli oraz czosnku i ich posiekana w drobną kosteczkę. czosnek można również posiekać, albo skroić w cieniutkie plastry. na patelni rozgrzewamy masło z dodatkiem oliwy z oliwek, dodajemy cebulkę, czosnek i chwilkę przesmażamy. następnie dodajemy chilli oraz młotkowany pieprz i sól. przesmażamy na wolnym ogniu, a w międzyczasie patroszymy kiełbaski. nacinamy je nożem i łyżeczką wybieramy mięso z flaka. dodajemy całość na patelnię i przesmażamy na mocnym ogniu. jak przestanie być surowe przekładamy je do miseczki i przygotowujemy jarmuż. płuczemy dokładnie każdy liść, wyrywamy gruby nerw pośrodku i siekamy nożem na mniejsze fragmenty. następnie na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy i dodajemy liście jarmużu. delikatnie przesmażamy, dodajemy kilka łyżek wody i jak tylko jarmuż lekko zmięknie dodajemy gałkę muszkatołową. dokładnie mieszamy i wyciągamy duży garnek w którym umieszczamy jarmuż oraz wcześniej przesmażoną kiełbaskę. ziemniaki dokładnie szorujemy i kroimy w grubsze plastry. dodajemy do garnka, a następnie zalewamy bulionem. stawiamy na gazie, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy przez przynajmniej 20-25 minut aż zmiękną ziemniaki. można dodatkowo do gotowania dodać ziele angielskie oraz liścia laurowego. następnie wyławiamy takie dodatki przed końcem gotowania, jak również suszone papryczki chilli. dodajemy śmietankę, dokładnie mieszamy i podajemy. idealne na jesienne chłodne wieczory! smacznego!

IMG_5452 IMG_5461 IMG_5470 IMG_5472 IMG_5474 IMG_5479 IMG_5482 IMG_5503 IMG_5485 IMG_5489 IMG_5494 IMG_5499 IMG_5512 IMG_5514 IMG_5522 IMG_5526 IMG_5519 IMG_5530 IMG_5537 IMG_5542 IMG_5553 IMG_5568 IMG_5572 IMG_5559 IMG_5575 IMG_5582 IMG_5584 IMG_5590 IMG_5598 IMG_5603 IMG_5612

Leave a Reply