zupa z soczewicą

składniki:

1 kubek suchej zielonej soczewicy, ok. 200g
1/2 puszki soczewicy (100-150g po osączeniu)
5 kubków bulionu
1 średnia cebulka
1 średnia marchewka
3 ząbki czosnku
1 łyżka curry
1 łyżka masła
oliwa z oliwek
sól, pieprz
łyżka soku z cytryny

przygotowanie:

zaczynamy od obrania oraz posiekania marchewki. zalewamy ją bulionem i zagotowujemy, gotujemy ok. 20 minut na wolnym ogniu aż zmięknie. w tym czasie robimy zasadniczą część zupy. obieramy czosnek (pozostawiając 1 ząbek) oraz cebulkę, siekamy w drobną kostkę wg preferencji i upodobań. wrzucamy do garnka, dodajemy kilka łyżek oliwy z oliwek i smażymy na wolnym ogniu ok. 10 minut. następnie dodajemy curry, przesmażamy i zalewamy bulionem oraz dodajemy przepłukaną soczewicę. doprowadzamy do wrzenia, a następnie gotujemy na wolnym ogniu ok. 30-40 minut. w tym czasie, kiedy marchewka już zgęstnieje dodajemy do niej cieciorkę z puszki, ząbek czosnku oraz łyżkę soku z cytryny. całość dokładnie miksujemy i odstawiamy na bok. po 40 minutach jak soczewica zmięknie dodajemy do niej puree i łączymy. dodajemy łyżkę masła i dalej gotujemy na wolnym ogniu. jeśli soczewica jest wciąż twardawa... a moja właśnie taka była... to pozostawiamy garnek na bardzo wolnym ogniu i gotujemy kolejne 20-30 minut aż soczewica zmięknie, a zupa zgęstnieje. podajemy z łyżką naturalnego jogurtu lub śmietanki. smacznego!

IMG_8052 IMG_8056 IMG_8059 IMG_8065 IMG_8068 IMG_8072 IMG_8077 IMG_8083 IMG_8086 IMG_8094 IMG_8100 IMG_8106 IMG_8115 IMG_8121 IMG_8123 IMG_8129 IMG_8134 IMG_8142 IMG_8158 IMG_8164

Leave a Reply